AĞAÇ KESME TEKNİKLERİ & YÖNTEMLERİ

AĞAÇ KESME TEKNİKLERİ & YÖNTEMLERİ

6 BASİT ADIMDA MOTORLU TESTEREYLE DOĞRU AĞAÇ KESİMİ YAPMAYA NE DERSİN?

 

1. Planlamayı unutma!

Bir motorlu testereyle ağaç keserken unutmaman gereken en önemli detay, tabiki de hazırlık yapmaktır! Devirme aşamasını ve ne tür bir ormancılık ekipmanını (hızar/testere/motorlu testere/ hızar motoru/ağaç motoru/odun motoru gibi) getireceğini planlamak, sadece daha güvenli bir çalışma ortamı yaratmakla kalmaz ayrıca devirme sonrasındaki işleri de hafifletmiş olur. İlk önce, çalışma alanında insanlar, enerji hatları, yollar veya binalar gibi büyük engeller olup olmadığını belirlemekte fayda var. Çalışma alanından bir yolun veya insanların geçtiğini biliyorsan; uyarı levhaları asmak, birçok kazayı gerçekleşmeden önlemeye yardımcı olur, bizden söylemesi!

 

 

2. Devrilme yönünü belirle!

Keseceğin ağacı inceleyerek kesimden sonraki düşme yönünü belirle. Daha sonra dallar nasıl görünüyor ve nasıl büyüyorlar? Gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalış. Ayrıca, rüzgar yönünü de dikkate almayı unutma. Ağacın doğal devirme yönünden emin değilsen, riske atma ve ağaçtan biraz uzaklaşıp bir şakülle kontrol et. İstenen devirme yönü etrafındaki bölgeyi arındır. Ayrıca, ağacın arkasındaki 45 derecelik alanı temizleyerek kendine her ihtimale karşılık bir kaçış alanı yarat, görünmez kazalar yaşanmasını istemeyiz!

 

 

3. Gövdeyi budayarak arındır!

Alanı temizledikten sonra, uyarı levhalarını as, ağacın düşüş yönüne ve kaçış yoluna karar verdikten sonra, önündeki görev için yanında ve motorlu testeren içinde yeterli miktarda yakıt bulunup bulunmadığını kontrol et ve daha sonra kesme işi esnasında yola girip engel yaratacak tüm dalları ortadan kaldırmak için gövdeyi  buda. Budamanın en güvenli yolu, üst kısımdan alta doğru çekme zinciriyle çalışmaktır unutma!

4. Kesme tekniğine karar verdin mi?

Ağaç, omuz hizasına kadar budaklardan temizlendikten sonra motorlu testere yardımıyla devirme kesimi yapılır. Bunu yaparken iki şeyi hatırlamak önemlidir: menteşenin düzgün kalınlığı ile eşit kalınlığa sahip olması ve ağacın kılavuz çubuğunu tutmaması için kaldırma kama veya kırma çubuğunun eklenmesi gerekir.  Hangi tekniği kullanacağın, ağaç boyutuna, eğime ve testerenin boyutuna göre değişir.

5. Kırık parça olup olmadığını kontrol et!

Kerestenin renginin solduğunu veya yumuşak olduğunu görürsen veya gövdenin alt tarafı şişmiş veya bozuk görünürse, bu dikkatli olman gerektiğine işarettir! Bu; ağacın çürümeye maruz kaldığının ve ahşap elyafların zayıflamış olduğunun bir göstergesidir. Bunu fark ettiğinde ağacı, doğal düşüş yönüne devirmen gerekir. Eğer bu yöntemden emin değilsen vinç kullanmanda yarar var. Çürüme genellikle ağacın üst kısımlarına gittikçe azalır, bu yüzden ağacı ilave yükseklikte bir kütükle devirmeyi seçebilirsin.

6. Aracını seç!

Bir ağacı devirirken seçebileceğin çeşitli devirme araçları bulunmakta. Bu aşamada ağacın boyutu, hangi ormancılık ekipmanına ihtiyacın olduğunu belirler. Küçük ağaçlar için, normalde kesme aletlerine ihtiyacın yoktur. El kuvvetinin yanı sıra uzun bir kazık yeterli olacaktır. Kesme kaması farklı kırma çubuk türlerinden daha fazla kesme kuvveti sağlar. Aşırı durumlarda ve ya zorlu koşullarda, bir ağacı düşürmenin en güvenli ve en güçlü yolu olan bir halat ve vinç kullanabilirsin.